לירן זריהן

 

שוחחנו עם לירן זריהן, אחד המורים החלוצים והיצירתיים בארץ לתלת ממד. למדנו על החזון שלו לשימוש במדפסות תלת ממד בעתיד הקרוב, ועל הדרך לשלב את המוצר במערכת הלימודים בבית ספר יסודי ועד לבוגרים בחטיבות ובתיכון.

אחד התחומים שצובר תאוצה במערכת החינוך הוא שילוב של מדפסות תלת ממד לשימושים פדגוגיים. יותר ויותר בתי ספר ומורים כאחד משתמשים במדפסות על מנת להמחיש ו"להחיות" קונספטים ונושאי לימוד וכן לפתח יצירתיות בקרב התלמידים.

הדפסת תלת ממד פותחת בפני התלמידים הזדמנויות למידה רבות, ומאפשרת לתלמידים בגילאים שונים לחוות את הלמידה באופנים שונים. "אחת התפיסות הפדגוגיות של היום צריכה להיות מבוססת על למידה מעשית ועבודה סביב פרוייקט שימשיך את הלמידה תיאורטית. זה נכון לגבי כל מקצוע וכך גם צריך להיות עתיד החינוך. תלמידים לא יכולים רק ללמוד בצורה פרונטאלית ולשנן דברים, אלא צריכים להתנסות ולחוות", כך טוען  לירן זריהן מורה ומרצה בתחום המדעי טכנולוגי…" שמלמד תלמידים בכיתות ג' עד י"ב את רזי טכנולוגיית התלת ממד ונעזר במדפסות על מנת להמחיש וליישם קונספטים שונים במקצועות שונים.

הדפסת תלת ממד מספקת לתלמידים הזדמנות להתנסות אישית, לפיתוח חשיבה ורעיונות שמאתגרים את היצירתיות. סביבת למידה שהיא חזותית משפרת משמעותית את יכולת הניתוח ותפיסת מצבים. אנדרס אידסס מנהל תחום התלת ממד בחברת מפעיל מוסיף

"בעזרת טכנולוגיות התלת ממד שאנחנו מספקים לבתי ספר, אנחנו עוזרים לתלמידים לפתח מיומנויות שיתמכו בהשתלבותם בעולם העבודה העתידי, מכשירים אותם לחשיבה טכנולוגית ומקדמים אותם למאה ה-21".

בקרוב, תלת ממד בכל מקום

"כשהונגשו מחשבים ביתיים בסוף שנות ה-80 , לא צפו עד כמה זה ישרת אותנו וכיצד זה ישפיע עלינו, אולם כפי שאי אפשר לדמיין את העולם היום ללא מחשבים, כך אני מאמין שנהיה בעוד עשור עם מדפסות תלת ממד. מדפסות תלת ממד כבר עכשיו משתלבות וישתלבו בעתיד בכל תחום, מתעשיית המזון, דרך הרפואה, ההנדסה, בנייה, אדריכלות, עיצוב המוצר, ובכל בית כחלק מהנורמה". חוזה לירן, וזה הדרייב שלי ללמד את התחום. הייתי שמח שלכל תלמיד במערכת החינוך יונגש התחום היות והוא יהיה נדבך משמעותי מהמציאות שלנו בעתיד. מה גם שמדפסת יכולה להיות אמצעי עזר נפלא לפדגוגיה אחרת בכיתה.

לימוד הדפסה בתלת ממד מתחיל כבר בכיתות הצעירות ג'-ד' כשעיקר הלמידה מתרכזת בהנגשה ויצירת 'ניצוץ' לתחום, ופחות התעסקות עם המדפסת עצמה. בכיתות אלו חשוב לחבר את התלמידים לסביבה הטכנולוגית שיכירו את תוכנות העיצוב, יחשבו בתלת ממד, ושירגישו נוח בסביבה שהיא גם עברית וגם אנגלית; ובעיקר לספק להם חוויה טובה על מנת לייצר זיקה כך שירצו לחזור ולהעמיק בתחום. ואילו, עם התלמידים בכיתות ה'-ו' ניתן,  להעמיק, להפוך אותם למשתמשים חכמים המייצרים תוצרים בעצמם, כדי שבחטיבת ביניים ובתיכון זה כבר ישמש אותם ככלי עבודה לכל נושא שירצו לחקור.

לירן עושה סדר – איך בוחרים מדפסת תלת ממד שתתאים לכיתה של 30 תלמידים בבית ספר?

  1.       חשוב מוצר איכותי כזה שנותן מענה גם למשתמש שאינו בקיא
  2.       שההפעלה שלו פשוטה וקלה
  3.       שיש בו את הפיצ'רים הנדרשים – ראש הדפסה איכותי, משטח מחומם
  4.       ממשק נוח להתחבר מהמחשב
  5.       תוכנת פריסה קלה וידידותית
  6.       סוס עבודה עם מינימום תקלות למינימום רעשים והפרעות בכתה
  7.       מוצר שיש סביבו הרבה ידע, ניסיון ותמיכה באינטרנט.

בקיצור מוצר מהימן שנותן שקט תעשייתי ואם נדרש טיפול / תיקון, אזי חשוב שיהיה מבית טוב, שיש לו פריסה ארצית מקצועית של טכנאים מיומנים.

בתי הספר ברחבי העולם בחרו Ultimaker

הפתרון האולטימטיבי הוא מוצר הדגל שכבר נמצא בהרבה בתי הספר בישראל ובעולם  Ultimaker (אוליטמייקר),  עטורת הפרסים, המשווקת ומוטמעת בארץ ע"י מפעיל. מדפסות אולטימייקר עונות אחת לאחת לכל הצרכים של המורים בבתי הספר, קלות שימוש, אמינות, איכות ואפשרות לעבודה רציפה עם הליווי והגיבוי הטכני של מפעיל.

למדפסות התלת ממד של  אולטימייקר יתרונות על מרכזיים:

1-     פלטפורמת חומרים פתוחה, מאפשרת לעבוד עם מגוון רחב של חומרי גלם, ולשנות הגדרות הדפסה בצורה פשוטה בהתאם לחומר הגלם. כמו גם מדפסת ותוכנת פריסה שיש לה האפשרות לתת מענה קל ופשוט למשתמשים לא בקיאים ואם זאת אפשרות להגדרות נוספות ושליטה מתקדמת למשתמשים בעלי ניסיון וידע.

2-     השימוש הרחב ברחבי העולם והפלטפורמה הפתוחה והמאפשרת, יצרו קהילה גדולה המקיימת רשת תמיכה רחבה לצרכים שונים שעולים משימוש במדפסות, מה שמקל על העבודה היומיומית. לדברי זריהן: "אחד הדברים המאוד חשובים בהדפסת תלת ממד, היא למידה מהעמיתים הגלובליים, התחום הזה לא היה מתפתח אם לא הייתה יכולת לשתף עמיתים מסביב לעולם".

לסיכום, הדפסת תלת ממד משנה את הדרך בה ילדים לומדים. עם המוצר הנכון ועם התמיכה והליווי הנכונים מדפסת בתלת ממד בכיתה, מחדשת ותורמת לפדגוגיה ומכשירה את התלמידים לעתיד לבוא.

לירן זריהן